Vakt-telefon: 901 16 300
Det er ikke ett fett hvordan du kvitter deg med matfettet etter julemiddagen og julekosen nå i desember (eller resten av året for den del). Heller du flytende matfett eller olje i vasken eller i toalettet kan det føre til tette rør i ditt hus og i det kommunale ledningsnettet.

Feil håndtering koster oss dyrt.

Narvik Vanns kostnader med å utføre denne tjenesten øker fordi fettet fører til driftsproblemer i ledningsnettet, pumpestasjoner og renseanlegg. Og hvis dine egne avløpsledninger går tett av fett, kan du få kloakken inn i kjelleren og store opprydningskostnader.

Avløpsledningen fra der du bor og ut til offentlig nett er dine og du må betale selv for å få dette reparert. De kommunale ledningene og renseanlegget betaler du for gjennom kommunale avgifter – så i disse dager ber vi alle i Narvik tenke på hva de gjør etter julematen er spist og julebaksten kommet i boksen.

Skal DU mate rottene i år, eller kaste fett på riktig måte? Rotter kan få opptil 1000 barn i løpet av ett år! Det bør du tenke på neste gang du skyller matfett i vasken eller i do. Rotter bor det overalt der det bor mennesker. Når de blir mette formerer de seg i rekordfart. Rottene i avløpsnettet i Narvik lever utelukkende av matrester og fett som vi kaster i avløpet.

Ingen mat = ingen rotter!

Gode tips for håndtering av fettet fra stekning er å la det stå litt til det størkner, og deretter skrape det ut av stekepannen eller den ildfaste formen. Det faste fettet kan deretter enkelt kastes i matavfallet og bli en del av kretsløpet igjen. Alternativt kan det helles over på en melkekartong, som tapes igjen og kastes i restavfallet. Mindre mengder fett, for eksempel etter steking i stekepanne, tørkes av med kjøkkenrull og kastes i matavfallet, eller som restavfall.

God Jul.