Vakt-telefon: 901 16 300

Fett kan over tid føre til tette rør, både dine egne og kommunens fellesrør.  Det hjelper IKKE å bruke varmt vann og såpe når du fjerner fett fra gryter og panner, for fettet vil stivne igjen når det kommer lenger ut i rørene og blir kaldt. Det hjelper heller ikke å helle det ut i do, for det er det samme røret som frakter avløpet videre fra både vask og toalett.

Feil håndtering koster oss dyrt. Narvik Vanns kostnader med å utføre denne tjenesten øker fordi fettet fører til driftsproblemer i ledningsnettet, pumpestasjoner og renseanlegg. Og hvis dine egne avløpsledninger går tett av fett, kan du få kloakken inn i kjelleren og store opprydningskostnader. Avløpsledningen fra der du bor og ut til offentlig nett er dine og du må betale selv for å få dette reparert.  De kommunale ledningene og renseanlegget betaler du for gjennom kommunale avgifter – så i disse dager ber vi alle i Narvik tenke på hva de gjør etter julematen er spist og julebaksten kommet i boksen.

Skal DU mate rottene i år, eller kaste fett på riktig måte? Rotter kan få opptil 1000 barn i løpet av ett år! Det bør du tenke på neste gang du skyller matfett i vasken eller i do. Rotter bor det overalt der det bor mennesker. Når de blir mette formerer de seg i rekordfart. Rottene i avløpsnettet i Narvik lever utelukkende av matrester og fett som vi kaster i avløpet. Ingen mat = ingen rotter!

Hvordan kaste fett?

Fett stivner når det blir avkjølt og da er det enkelt å kaste det i matavfallet. Flytende fett samles i melkekartonger før det kastes.  Gjør det til en regel at du tørker fettrester med papir etter du har brukt stekepannen. Dette kaster du i matavfallet.

 God Jul !

Her er bilde av et avløpsrør i Narvik som snart er tett av fett.